donderdag 2 augustus 2018

Evenementen. Informatie voor als je de toegankelijkheid van evenementen in Amsterdam wilt verbeteren.

Door Caroll Sastro alias Carryonthemove


Informatie opgehaald bij:
het netwerk, het bestuur en de achterban van PGZO (teveel namen om op te noemen).Onderwerp: ‘Bevorder Integrale Toegankelijkheid’ (Bit) op evenementen.

Informatie opgehaald bij:
het netwerk, het bestuur en de achterban van PGZO (teveel namen om op te noemen).

Argumenten om integrale toegankelijkheid af te dwingen op evenementen:
1.         Het VN verdrag voor gehandicapten (engels CRPD = CONVENTION ON THE RIGHTS OF PERSONS WITH DISABILITIES)
2.         Artikelen 1, 3, 9 en 30 van het verdrag (de afbeeldingen staan hieronder)
3.         Burgemeester Halsema heeft in buurthuis Gein genoemd dat Amsterdam het VN verdrag moet opvolgen zie https://youtu.be/LV7xbdN5BEE
4.         In Amsterdam zou de gemeente erop moeten toezien dat alles integraal toegankelijk is daarom verwijzen wij ook naar de brief van voormalig wethouder Eric van der Burg
5.         In Amsterdam Zuidoost heeft PGZO in de bestuurscommissie van voor de stadsdeelcommissie 2018, het voor elkaar gekregen dat evenementen in de geest van Agenda 22 georganiseerd worden http://pgzo.blogspot.com/2014/11/agenda22-is-unaniem-aangenomen-bij.html
Hoe
1.      Als voorwaarde stellen voor vergunningen:
a.      Verplichte integrale toegankelijkheid
b.      Verplicht handboek toegankelijkheid
c.      Op de website van Amsterdam staat het handboek toegankelijkheid evenementen. In het handboek staat hoe je rekening kan houden met integrale toegankelijkheid. Het is een lijvig stuk https://www.amsterdam.nl/ondernemen/vergunningen/evenement/
d.      Verplicht lokale gehandicaptenorganisatie keuring. Alles moet op de eerste dag al IT zijn. Als op de laatste dag blijkt dat het niet IT was volgen er sancties.

Waar gaat het over?
1.         Entree moet toegankelijk zijn (incl kaartverkoop).
2.         Podia ook;
3.         Toilet: voor mensen op wielen is de sanitaire stop slecht geregeld. vooral de leveranciers moeten goede voorzieningen leveren. Vaak is een gehuurd toilet een foute rolstoeltoilet. Wat is een goeie? Zie handboek. Rolstoeldixies zijn niet geschikt voor alle mensen met hulpmiddelen. Beter dat alle hotels hun rolstoeltoilet open stellen en dat op een website staat waar deze toiletten te vinden zijn.
4.         Tenten zijn vaak niet toegankelijk door hoge drempel. Er moet een oprijplank zijn die vrijgehouden wordt van obstakels anders kan je er toch niet gebruik van maken.
5.         Vlonders moeten aansluiten, geen gaten.
6.         Tijdens promotie en reclame zijn mensen met beperking niet zichtbaar. Je ziet alleen valide mensen.
7.         Website: moet informatie over toegankelijkheid van locaties verschaffen.
Het is heel belangrijk voor mensen met een beperking om vooraf te weten waar ze aan toe zijn om onaangename verrassingen te vermijden. Is de weg erheen toegankelijk? Is er een doventolk? Kom ik zelfstandig in het gebouw?  is er een MIVA toilet? Kan ik erbij of erlangs; doorgankelijkheid? Is er een ITS lift? Is er een ITS helling? Contactpersoon voor vragen?
8.         Ook belangrijk: kies voor een fysieke toegankelijke locatie. Let op ITS en CROW richtlijnen. Doch bij evenementen kan je het beste het handboek volgen.
9.         Doch wil je als organisator hulp voor het gemak: schakel dan ons in. Maar het is niet gratis.

En verder hier een lijstje van PGZO verhandelingen met evenementen.

g.      Samenwerking met BIJ1

Afbeeldingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten